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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  10/12/2019
Data da última atualização:  10/12/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GINDRI, M.; ZILIO, E. M. C.; GUTERRES, A. S.; GINDRI, R. G.; CAMPOS, F. S.; BOMFIM, M. A. D.; GALVANI, D. B.; KOZLOSKI, G. V.
Afiliação:  Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) - Santa Maria, RS, Brazil; Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) - Santa Maria, RS, Brazil; Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) - Santa Maria, RS, Brazil; Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) - Santa Maria, RS, Brazil; Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) - Santa Maria, RS, Brazil; MARCO AURELIO DELMONDES BOMFIM, CNPC; DIEGO BARCELOS GALVANI, CNPC; Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) - Santa Maria, RS, Brazil.
Título:  Comparison of methods to estimate crude protein and digestible organic matter content of diets ingested by free-ranging sheep.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Small Ruminant Research, v. 178, p. 37-42, Sept. 2019.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2019.06.023
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Nutritional assessment of grazing ruminants, particularly on natural heterogeneous rangelands, remains a challenge for researchers and technicians. The aims of this study were: i) to compare methodologies of herbage sampling to determine crude protein (CP) and digestible organic matter (DOM) contents of ingested herbage and, ii) to evaluate the use of faecal near-infrared reflectance spectroscopy (fNIRS) to estimate those herbage attributes using either sampling procedure. Herbage samples were collected through hand-clipping (HC) or directly from rumen extrusa at the beginning (ExBM) and at the end (ExEM) of the longest daily sheep meal. In addition, DOM content of ingested herbage was also calculated from the amount of N excreted in faeces (FN). The study was conducted throughout thirteen consecutive months with six rumen-cannulated male sheep kept free on a rangeland plot in southern Brazil. Monthly, data on diet CP and DOM contents were collected by either method and related to near-infrared spectra of faeces collected from each respective sheep using the partial least squares method. Crude protein content in herbage ingested by sheep ranged from 108 to 172?g/kg DM and was, on average, lower (P?Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Faecal NIRS; Natural pasture.
Thesaurus Nal:  Nutritive value; Rangelands; Sheep.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC39392 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoKOZLOSKI, G. V.; SANCHEZ, L. M. B.; BOETTCHER, A. C. Ganho de peso e consumo de alimento em bezerros suplementados com uréia ou farinha de carne. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 31, n. 7, p. 529-532, jul. 1996. Título em inglês: Body weigth gain feed intake in calves supplemented with urea or meat meal.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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2.Imagem marcado/desmarcadoRAISER, A. G.; POLYDORO, A. da S.; KOZLOSKI, G. V.; NATALINI, C. C. Técnica operatória de fistulação do duodeno proximal em terneiros. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 32, n. 7, p. 747-751, jul. 1997. Título em inglês: Surgical cannulation of proximal duodenum its steers.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMAIXNER, A. R.; QUADROS, F. L. F. de; KOZLOSKI, G. V.; MONTARDO, D. P.; ROSSI, G. E.; AURÉLIO, N. D. Consumo de forragem e desempenho de vacas Holandesas sob pastejo em gramíneas tropicais. Acta Scientiarum, Animal Sciences, Maringá, v. 29, n. 3, p. 241-248, 2007.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.
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4.Imagem marcado/desmarcadoKOZLOSKI, G. V.; ZILIO, E. M. C.; ONGARATTO, F.; LONGO, T. R.; OLIVEIRA, L. de; GENRO, T. C. M. Fecal N excretion as an approach to estimate forage intake by sheep and cattle. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 53., 2016, Gramado. Produção animal para as novas gerações: anais. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2016.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.
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5.Imagem marcado/desmarcadoKOZLOSKI, G. V.; MESQUITA, F. R.; ALVES, T. P.; STEFANELLO, C. M.; OLIVEIRA, L. de; GENRO, T. C. M. Evaluation of acid detergent fibre, sulphuric acid lignin and n-alkanes as markers for estimating ruminal digestibility in cattle. In: INTERNATIONAL GRASSLAND CONGRESS, 22., 2013, Sidney. Revitalising grasslands to sustain our communities: proceedings. New South Wales: MCI Australia, 2013. p. 674-675. Editors David L. Michalk, Geoffrey D. Millar, Warwick B. Badgery, Kim M. Broadfoot.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.
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6.Imagem marcado/desmarcadoCARVALHO, P. C. de F.; KOZLOSKI, G. V.; RIBEIRO FILHO, H. M. N.; REFFATTI, M. V.; GENRO, T. C. M.; EUCLIDES, V. P. B. Avanços metodológicos na determinação do consumo de ruminantes em pastejo. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 36, p. 151-170, 2007. Suplemento especial.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte; Embrapa Pecuária Sul.
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7.Imagem marcado/desmarcadoGINDRI, M.; ZILIO, E. M. C.; GUTERRES, A. S.; GINDRI, R. G.; CAMPOS, F. S.; BOMFIM, M. A. D.; GALVANI, D. B.; KOZLOSKI, G. V. Comparison of methods to estimate crude protein and digestible organic matter content of diets ingested by free-ranging sheep. Small Ruminant Research, v. 178, p. 37-42, Sept. 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.
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8.Imagem marcado/desmarcadoKOZLOSKI, G. V.; STEFANELLO, C. M.; MESQUITA, F. R.; ALVES, T. P.; RIBEIRO FILHO, H. M. N.; ALMEIDA, J. G. R.; GENRO, T. C. M. Evaluation of markers for estimating duodenal digesta flow and ruminal digestibility: acid detergent fiber, sulfuric acid detergent lignin, and n-alkanes. Journal of Dairy Science, New York, v. 97, n. 3, p. 1730-1735, Mar. 2014.
Tipo: Nota Técnica/Nota Científica
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.
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9.Imagem marcado/desmarcadoMAIXNER, A. R.; QUADROS, F. L. F.; MONTARDO, D. P.; KOZLOSKI, G. V.; NORONHA, A.; AURÉLIO, N. D.; ROSSI, G. E.; DANIEL, E.; BRUM, M. S.; BANDINELLI, D. G. Desempenho animal e produtividade de pastagens tropicais no noroeste do Rio Grande do Sul. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 61, n. 4, p. 927-934, ago. 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.
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10.Imagem marcado/desmarcadoKOZLOSKI, G. V.; ZILIO, E. M. C; ONGARATO, F.; KUINCHTNER, B. C.; SACCOL, A. G.; GENRO, T. C. M.; OLIVEIRA, L.; FARIA, B. M.; CEZIMBRA, I. M.; QUADROS, F. L. F. Faecal N excretion as an approach for estimating organic matter intake by free-ranging sheep and cattle. Journal of Agricultural Science, v. 156, n. 3, p. 443-449, Apr. 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.
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11.Imagem marcado/desmarcadoHASSUM, I. C.; BENAVIDES, M. V.; SOUSA, C. J. H. de; GONÇALVES, M. B. F.; LEITZKE, N.; GOSMANN, G.; KOZLOSKI, G.; VIEIRA, L. da S.; BERNE, M. E. A.; LONDERO, G. F.; COMUNELLO, L. N. Resíduo da agroindústria vitivinícola como nutracêutico no controle da verminose ovina. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PARASITOLOGIA VETERINÁRIA, 17., 2012, São Luis. Parasitologia veterinária, bem estar e produção animal: anais. São Luis: Colégio Brasileiro de Parasitologia Veterinária, 2012. p. 102. Resumo PH 050.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.
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12.Imagem marcado/desmarcadoHASSUM, I. C.; SOUZA, C. J. H. de; BENAVIDES, M. V.; PINHEIRO, A. da C.; GOSMANN, G.; KOZLOSKI, G. V.; GENRO, T. C. M.; GONÇALVES, M. B. F.; BERNE, M. E. A.; VIEIRA, L. da S.; ZAROS, L. G.; RAOTA, A. T. Uso de resíduo taninífero proveniente de processo agroindustrial na verminose ovina. In: SIMPÓSIO EMBRAPA LABEX DE SANIDADE ANIMAL, 1., 2009, Campo Grande. Anais... Campo Grande: Embrapa Gado de Corte, 2009. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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